Meteen naar de inhoud

Een huis vinden

Sociale huurwoningen zijn goedkopere huurwoningen. De maximale kale huur (zonder servicekosten en kosten voor gas, water en licht) is in 2021: € 752,33 en in 2022 € 763,47. U komt voor een sociale huurwoning van Veenvesters in aanmerking als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

1. U staat ingeschreven bij Huiswaarts.nu

Voor woningzoekenden in de gemeenten Veenendaal, Rhenen, Ede, Wageningen, Scherpenzeel en Barneveld heeft Veenvesters met veel andere corporaties Huiswaarts.nu ontwikkeld. Via deze website vind u makkelijker een woning die bij u past. Wilt u in aanmerking komen voor een sociale huurwoning van Veenvesters , schrijf u dan in bij Huiswaarts.nu als aanvrager en medeaanvrager. Zoekt u samen met uw partner een woning? Dan moeten jullie beiden minimaal een jaar ingeschreven staan op Huiswaarts.nu als aanvrager en medeaanvrager.

2. U bent in het bezit van deze documenten
 • Vóórdat u reageert op een woning moet u in het bezit zijn van de volgende documenten:
 • Zorg dat u, voordat u reageert op een woning, al een Inkomensverklaring van de Belastingdienst in uw bezit hebt. U kunt de digitale versie van uw inkomensverklaring of aanslag die u van de Belastingdienst hebt gekregen uploaden in Huiswaarts.nu. Aan de hand van dit formulier stellen we uw jaarinkomen vast.
  Ook moet u een uittreksel van het BRP (uitgebreid uittreksel met historische adressen uit het bevolkingsregister) hebben voor u de woning accepteert. Een uittreksel vraagt u op bij de gemeente waar u woont en mag niet ouder zijn dan 1 jaar. Dit kan op afspraak bij de gemeente en/of via de website van de gemeente. Vraag deze op tijd aan. Het duurt namelijk gemiddeld vijf werkdagen voordat u dit ontvangt. Heeft u deze documenten niet, dan vervalt de aanbieding.
 • Bent u al een huurder van Veenvesters, dan hoeft u geen uittreksel van het BRP aan te leveren. 
  Bent u op dit moment al huurder van een woning die niet van Veenvesters is? Dan hebben we een verhuurderverklaring nodig van uw huidige corporatie.
 • Verder hebben wij drie van uw meest recente loonstroken en/of 3 uitkeringsspecificaties nodig.
 • Bent u zzp’er of ondernemer? Dan ontvangen wij graag een prognose van uw boekhouder over het lopende boekjaar. U mag alleen uw inkomen uit bedrijf aantonen als u minimaal 6 maanden ingeschreven staat bij de KvK.
 • Bij acceptatie van een woning vragen we u tot slot om het acceptatieformulier in te vullen.
3. Een huis vinden en passend toewijzen

Nu u in het bezit bent van bovenstaande documenten, kunt u op Huiswaarts.nu zoeken naar een woning. Bent u op zoek naar een sociale huurwoning? En heeft u een inkomen onder de grens voor huurtoeslag? Houd dan rekening met de regels voor het toewijzen van sociale huurwoningen. Uw inkomen moet passend zijn bij de huur van een woning. Kijk voor meer informatie in dit overzicht.

Urgentie
In uitzonderlijke gevallen geeft de gemeente voorrang bij het toewijzen van een huurwoning. Heeft u, vanwege een noodsituatie, op korte termijn woonruimte nodig, dan moet u dat via de gemeente aanvragen. Doe dat hier.

Met het passend toewijzen zorgen we ervoor dat het inkomen van mensen past bij de huurprijs. De lagere inkomens voor de lagere huurprijzen en de hogere inkomens voor de hogere huurprijzen. In dit overzicht ziet u precies welk huishouden, met welk inkomen, voor welke huurprijs in aanmerking komt.  

Via Huiswaarts.nu ziet u als woningzoekende alleen de woningen waar u voor in aanmerking komt. Zorg er daarom voor dat uw inkomen in het inschrijfformulier op Huiswaarts.nu altijd juist is.

Als uw (gezamenlijk) belastbaar jaarinkomen in 2021 hoger is dan:

 • € 40.765 voor een eenpersoonshuishouden
 • € 45.015 voor een meerpersoonshuishouden

dan komt u niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. U kunt dan wel huren in de vrije sector.

4. U kunt de huur betalen

Voordat Veenvesters een huurwoning toewijst, onderzoeken we altijd of u de huur ook echt kunt betalen. Soms voeren we hiervoor een kredietcheck uit. Als we de woonlasten, in verhouding tot uw inkomen en eventuele schulden te hoog vinden, dan sluiten we geen huurcontract af om financiële problemen in de toekomst te voorkomen. U kunt ook zelf checken of de huur van een woning voldoende ruimte biedt voor alle andere uitgaven die u maandelijks hebt. Het Nibud heeft hier een handige tool voor: de Nibud Huurwijzer.

5. U betaalt uw huur op tijd

Als u in aanmerking wilt komen voor een sociale huurwoning, mag u de afgelopen 12 maanden geen huurachterstand hebben gehad.

6. Hebben wij u een woning toegewezen?

Klik dan op de button hieronder voor informatie over het accepteren van de woning.