Meteen naar de inhoud

Huurtoeslag

Iedereen die huurtoeslag ontvangt, krijgt in november of december een voorschotbeschikking van de Belastingdienst. Daarop staat de hoogte van uw huurtoeslag in het volgende jaar vermeld. Uw huurtoeslag is gebaseerd op de gegevens die de Belastingdienst van u heeft. Maar in een jaar kan veel veranderen. Samenwonen, scheiden, een ander inkomen of een ander huis: allemaal veranderingen die van invloed kunnen zijn op de hoogte van uw huurtoeslag. Controleer de gegevens op de voorschotbeschikking dus goed. En let hierbij vooral op uw inkomensgegevens.

Kloppen de gegevens niet? Geef dat dan zo snel mogelijk door via toeslagen.nl. Zo voorkomt u dat u geld misloopt, of later geld moet terugbetalen.

Huurverhoging en huurtoeslag
De jaarlijkse huurverhoging per 1 juli hoeft u niet aan de Belastingdienst door te geven. Dat doen wij voor u. Maar als uw huur wordt verhoogd in verband met een woningverbetering (bijvoorbeeld een aanbouw of een dakkapel) dan kan die huurverhoging wel van invloed zijn op de hoogte van uw huurtoeslag. Hier kunt u een proefberekening maken.

Huurtoeslag aanvragen
Huurtoeslag kunt u eenvoudig hier aanvragen.
Doet u de aanvraag liever op papier, vraag dan een formulier hiervoor aan via de Belastingtelefoon: 0800 0543.

Binnen 8 weken na uw aanvraag krijgt u de voorschotbeschikking van de Belastingdienst met daarop de hoogte van uw huurtoeslag. U ontvangt huurtoeslag vanaf het moment van uw aanvraag. Rond de 20e van de maand stort de Belastingdienst de huurtoeslag voor de volgende maand op uw bankrekening.

Nee, dat kan niet. In het verleden kon dat met huurtoeslag wel, maar de huurtoeslag keert de Belastingdienst aan u persoonlijk uit. Wij kunnen het dus niet voor u ontvangen en aftrekken van het huurbedrag.