32 appartementen Veenendaal-Oost

Het wordt een bijzondere ontwikkeling op Eiland K in Veenderij, het zuidelijk deel van Veenendaal Oost. Veenvesters bouwt daar 32 duurzame en betaalbare sociale huurappartementen. De appartementen komen in een prachtige, groene en waterrijke wijk met een ‘landelijk’ dorps karakter. Met drie kamers en een gemiddeld vloeroppervlak van 70 m² worden ze geschikt voor een brede doelgroep. De bouw is gestart en rond de zomer van 2023 wordt de oplevering verwacht.

Energiezuinig en onderhoudsarm
De woningen voldoen aan BENG en TOjuli. Dat betekent dat ze bijna energieneutraal zijn (BENG), onder meer door uitstekende isolatie en pv-panelen en bovendien zijn beschermd tegen oververhitting in de warmste zomermaand (TOjuli). Voor gezonde binnenlucht in alle appartementen wordt gezorgd met CO2-gestuurde ventilatie. Dankzij onder meer kunststof gevelkozijnen, keramische gevelbekleding en aluminium muurafdekkers is het gebouw bovendien onderhoudsarm.

Architectuur verwijst naar verleden
Het complex bestaat uit twee grote pakhuisachtige delen in vier lagen en daarnaast vleugels in drie lagen. De appartementen op de koppen van het gebouw kijken uit op de zijstraten, waardoor het complex een ‘alzijdige’ uitstraling heeft. Dit versterkt het gevoel van veiligheid. Die veiligheid wordt bovendien geborgd door het Politiekeurmerk Veilig Wonen waaraan het hele gebouw voldoet. De architectuur is een knipoog naar het rijke industriële verleden van Veenendaal. Dit is onder meer terug te zien in het grotere volume van het gebouw, de keuze voor materialen zoals rode baksteen, keramische gevelbekleding en bijzondere details in de gevel.