Huurbevriezing nadelig voor woningzoekenden én huurders
De Veenendaalse woningcorporatie Veenvesters spant, samen met zo’n 200 andere corporaties en branchevereniging Aedes, een kort geding aan als het kabinet de voorgenomen huurbevriezing voor 2025 en 2026 niet ongedaan maakt. De ministerraad heeft vrijdag 16 mei ingestemd met het wetsvoorstel dat de huurbevriezing moet regelen.
“Twee jaar geen huurverhoging lijkt een mooi cadeau voor huurders van een sociale huurwoning”, zegt Trees van Haarst, directeur-bestuurder van Veenvesters. “Maar uiteindelijk pakt het negatief uit voor diezelfde huurders. En voor woningzoekenden is het funest: er komen veel minder nieuwe huizen, de woningnood wordt nóg groter.”
Corporaties kunnen minder investeren
Met een kort geding willen de corporaties minister Keijzer van Volkshuisvesting dwingen zich te houden aan de afspraken die zij eerder met de corporaties maakte. “We kunnen niet anders”, zegt Van Haarst. “In die prestatieafspraken hebben we als corporaties toegezegd miljarden te investeren in nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming van woningen. De huurbevriezing maakt dat onmogelijk.”
Van Haarst legt het eenvoudig uit: “Twee jaar huurbevriezing betekent minder huurinkomsten voor corporaties. En minder inkomsten betekent dat we véél minder kunnen lenen. Voor iedere euro die we ontvangen, kunnen we ruim 30 euro lenen. Bovendien, alle inkomsten die we nu missen, tellen de jaren daarna ook door. Veenvesters en alle andere corporaties kunnen de komende jaren dus enorm veel minder investeren.”
Lage huur, hoge energielasten
Maar waarom zou de huurbevriezing nadelig zijn voor huurders van Veenvesters? Zij hoeven immers twee jaar lang minder huur te betalen. “Ook de energielasten zijn voor veel huurders een enorme hap uit hun maandelijkse budget”, legt Van Haarst uit. “Veenvesters werkt hard aan het verduurzamen van huurwoningen, juist om de energielasten van onze huurders omlaag te brengen. Als de huurbevriezing doorgaat, hebben wij daar veel minder geld voor. Huurders betalen dan twee jaar minder huur, maar heel veel jaren meer voor hun energie.”
Nieuwbouw op de tocht
De gevolgen voor woningzoekenden spreken voor zich: als Veenvesters minder geld kan lenen, kan de corporatie ook minder nieuwe woningen bouwen. “En dat is het laatste wat we willen”, zegt Van Haarst. “De woningnood is enorm, ook in Veenendaal. We hebben de afgelopen jaren tal van nieuwbouwplannen voorbereid en zijn nu net zo ver dat we er echt mee aan de slag kunnen. Maar als de huurbevriezing doorgaat, kunnen we veel minder bouwen dan we van plan waren.”
“En niet alleen woningzoekenden zijn daarvan de dupe”, gaat Van Haarst verder. “Dat geldt ook voor huurders van Veenvesters die willen doorstromen naar een woning die beter bij hen past. Ons signaal aan de minister is duidelijk: we willen heel graag door met de Nationale Prestatieafspraken. We willen bouwen, onderhouden en verduurzamen. Maar dat kan alleen als de huurbevriezing niet doorgaat.”