Veilig wonen

Meer dan driekwart van de woninginbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers: dieven die pas in actie komen als ze zien dat in een huis makkelijk ‘iets te halen’ is, zodat ze snel hun slag kunnen slaan. U kunt er dus zelf iets aan doen dat gelegenheidsinbrekers zich niet welkom bij u voelen. Goede verlichting, stevig hang- en sluitwerk, degelijke ramen en deuren helpen al heel veel.

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over veilig wonen. 

Veel gevraagd over Veilig wonen

Ik heb overlast. Wat kan daaraan gedaan worden?

Algemeen

Wij verwijzen u naar de procedure op onze website. U kunt uw overlast bij ons melden via Overlast melden. Wanneer er overlast is en het is onbekend van wie, zoals vernieling in een complex, kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier.

Wat kan ik zelf doen om veilig te wonen?

Algemeen

Tips tegen inbraak:

  • Draai de deur op het nachtslot als u weggaat. Trekt u de voordeur alleen maar dicht, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo opengemaakt worden. Ook wel bekend als de flippermethode.
  • Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt. Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een tijdschakelaar of laat licht branden. Bij langere afwezigheid: maak afspraken met uw buren.
  • Sluit alle ramen als u weggaat. Als een insluiper via een open raam uw woning binnen kan komen, heeft diegene aan een paar minuten genoeg om uw spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als u weggaat. Ook dak- en wc-raampjes. Zelfs als u maar heel even de deur uit bent.
  • Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten. Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien. Of diegene boort met een handboor een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen.
  • Haal ladders en vuilcontainers zoveel mogelijk weg. Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Zorg in ieder geval ook voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.

Veel huurwoningen van Veenvesters beschikken over het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Een huis krijg het certificaat als de inbraakgevoelige plekken door een erkend bedrijf zijn beveiligd. De kans op inbraak in zo'n woning ligt gemiddeld 50 procent lager dan in een huis zonder keurmerk. Veel informatie en waardevolle preventietips vindt u politiekeurmerk.nl.

Er is ingebroken in mijn woning/berging. Wat moet ik doen?

Algemeen

Wanneer er is ingebroken in uw woning of berging doet u aangifte bij de politie. Na ontvangst van de aangifte gaan wij kijken wat de schade is aan de woning of berging en hoe de schade kan worden hersteld. Schade aan uw inboedel is voor uw inboedelverzekering.

De politie heeft mijn deur geforceerd. Waarom moet ik de rekening hiervoor betalen?

Algemeen

Wanneer de deur is geforceerd door politie moet u de kosten hiervoor betalen. Zij zullen dit doen met een reden en dit is verder een zaak tussen u en de politie. Bent u het niet eens met hoe zij te werk zijn gegaan, dan kunt u bij de politie terecht. 

Kan ik voor mijn woning een Certificaat Veilig Wonen krijgen?

Algemeen

Dat ligt aan uw woning. Om hier achter te komen kunt u een aanvraag doen via onze website voor het keurmerk.

Aanvraag geriefsverbetering

Als de woning is gecheckt hoort u of de woning dit certificaat krijgt. Let op, hier wordt wel een huurverhoging voor doorgevoerd.

Het Certificaat Veilig Wonen van mijn woning is verlopen. Wat kan ik doen?

Algemeen

Heeft u het certificaat via ons gekregen na een huurverhoging? Dan kunt u contact met ons opnemen voor een nieuw certificaat.

Wat houdt het Politie Keurmerk Veilig Wonen in (PKVW)?

Algemeen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een keurmerk voor woningen die voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Een inbreker heeft langer de tijd nodig om binnen te komen in een woning die is beveiligd met de eisen van het Politiekeurmerk.

Meer informatie kunt u hier vinden. 

Ik wil graag extra sloten op mijn deuren, plaatsen jullie dit?

Algemeen

Als u alleen extra sloten wilt, mag u dit zelf doen. U kunt ook een aanvraag indienen voor een certificaat Veilig Wonen (Politiekeurmerk). Wij kijken dan of uw woning hiervoor in aanmerking komt en voeren de benodigde maatregelen uit. U betaalt hier wel een huurverhoging voor.

U kunt uw aanvraag hier indienen.

Aanvraag geriefsverbetering

Mag ik in de gezamenlijke ruimtes in ons gebouw decoratie neerzetten of ophangen?

Algemeen

Nee, in verband met de brandveiligheid in uw woongebouw is het niet toegestaan om versieringen of andere elementen te plaatsen of op te hangen in de algemene ruimten zoals de entreehal, portiek, lift, galerij, trappenhuis of binnentuin.

Het komt er in het kort op neer dat alles wat in de brand kan vliegen, niet is toegestaan in deze ruimtes. Er zijn geen uitzonderingen toegestaan . Wij voeren hier ook controles op uit en zo nodig verwijderen wij zelf deze elementen.