Zonnepanelen

Energie besparen én lagere woonlasten

Veenvesters heeft voor huurders een aantrekkelijk aanbod. Wij betalen de plaatsing en het onderhoud van zonnepanelen. De huurder betaalt maandelijks een kleine bijdrage (2 euro per paneel) voor het gebruik. En dat is met een lagere energierekening snel terugverdiend!

Niet iedere woning is geschikt
De meeste huurwoningen zijn gelukkig geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, maar niet allemaal. Bij oudere woningen kan het dak bijvoorbeeld niet sterk genoeg zijn om de panelen te dragen. En soms is een dakkapel zó groot, dat er niet genoeg ruimte overblijft voor de panelen. Ook kan het zijn dat er renovatieplannen waardoor er (nog) geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Maar in heel veel gevallen kan het wel en dan is het in alle opzichten de moeite waard!

Plaatsen zonnepanelen
Namens Veenvesters plaatst Tenten Solar nieuwe zonnepanelen. Vooraf controleren zij of uw woning daar geschikt voor is.  Bij eengezinswoningen wordt de vraag gebundeld. Als er voldoende vraag is wordt de uitvoering gepland. Bij meergezinswoningen (appartementen) worden zonnepanelen helaas niet op verzoek geplaatst. Bij dit soort woningen wordt het alleen per complex uitgevoerd. 

Hoeveel kunt u besparen?

Hoeveel u kunt besparen hangt af van van verschillende dingen. Onder meer het aantal zonnepanelen dat u laat plaatsen, hoeveel zon er schijnt en de prijs die u bij uw energieleverancier betaalt voor elektriciteit. Maar besparen gaat u zeker!

Een voorbeeld
Zes zonnepanelen wekken gemiddeld ongeveer 1800 kWh per jaar op. Deze stroom hoeft u dus niet af te nemen van uw energieleverancier. De rest van de stroom die u nodig heeft, neemt u wel gewoon af van uw energieleverancier. U blijft hier dus gewoon klant.

Doordat u een groot deel van uw stroom niet meer van uw energieleverancier afneemt, daalt uw energierekening. U betaalt voor de zonnepanelen een klein bedrag extra aan servicekosten. Maar deze kosten zijn veel lager dan het bedrag dat u bespaart.

Veel gevraagd over Zonnepanelen

Hoe kan ik zien hoeveel stroom er wordt opgewekt door de zonnepanelen?

Algemeen

U kunt op de omvormer lezen hoeveel stroom er wordt opgewekt.

Wanneer betaal ik servicekosten voor de zonnepanelen?

Algemeen

U betaalt servicekosten voor zonnepanelen, die voor eigen gebruik zijn. Woont u in een complex waar zonnepanelen op liggen voor gemeenschappelijk gebruik, dan betaalt u geen servicekosten voor de zonnepanelen.

Kan ik zonnepanelen op mijn woning krijgen of mag ik ze zelf (laten) plaatsen?

Algemeen

Een aanvraag voor zonnepanelen kunt u doen via het formulier 

aanvraag zonnepanelen

Wij beoordelen de situatie en daarna hoort u van ons wat de opties zijn.

De vraag naar zonnepanelen is heel groot. Hierdoor zijn er lange levertijden voor de panelen en is het druk bij de bedrijven, die ze plaatsen. Zoals de situatie nu is, kunnen wachttijden oplopen tot begin 2024.

Zelf zonnepanelen (laten) plaatsen op uw woning mag niet. En dat is gelukkig ook niet nodig. Het is voor u namelijk financieel veel voordeliger om zonnepanelen te laten plaatsen door Veenvesters. U betaalt elke maand €2,- servicekosten per paneel. En bij een eventuele verhuizing in de toekomst heeft u er geen omkijken meer naar.

Wat gebeurt er met mijn energierekening als ik zonnepanelen krijg?

Algemeen

Het aansluiten en gebruiken van zonnepanelen heeft invloed op uw energierekening. U gaat minder stroom inkopen, uw rekening wordt dus lager.

U blijft aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Ook blijft u een contract houden met uw energieleverancier voor het inkopen van de rest van de stroom die u nodig heeft. Daardoor blijven op de rekening de vaste kosten, de netwerkkosten en het vastrecht staan.

Van de overheid ontvangt u een heffingskorting. Die staat ook op de rekening.

Op mijn flat liggen zonnepanelen. Kan mijn huurwoning hierop aangesloten worden?

Algemeen

Bij hoogbouw kan dit niet altijd. Per situatie beoordelen wij wat de opties zijn. U kunt hier een aanvraag doen via het contactformulier

Waarom biedt Veenvesters zonnepanelen aan?

Algemeen

We willen hiermee meewerken aan betaalbaar wonen door uw woonkosten te verlagen. En aan het houden van het milieu door het verminderen van CO2-uitstoot. Zonnepanelen zijn namelijk goed voor het milieu én uw portemonnee.

U bent niet verplicht om zonnepanelen te laten plaatsen, als wij dit aan u aanbieden. U mag zelf beslissen of u wilt meedoen.

Wat betaal ik voor het laten plaatsen van zonnepanelen?

Algemeen

Veenvesters betaalt de aanschaf, garanties, plaatsing en het onderhoud van de zonnepanelen. U betaalt voor het gebruik van de panelen elke maand extra geld aan servicekosten van €2,- per paneel. Het totale bedrag vindt u terug in de servicekosten. Onderaan de streep houdt u geld over, omdat u bespaart op uw energierekening.

De overeenkomst duurt zolang u in de woning blijft, met een maximum van 15 jaar. In deze periode geniet u natuurlijk van alle voordelen. Gaat u verhuizen? Dan vervalt het contract automatisch.

Heeft de plaatsing van zonnepanelen invloed op de woningwaardering?

Algemeen

Ja, de woning wordt energiezuiniger en daardoor komen er WWS-punten bij.

Omdat u een bedrag betaalt voor de zonnepanelen in de servicekosten, worden deze punten niet meegeteld.

Hoeveel zonnepanelen worden er op het dak geplaatst en hoeveel kunnen er per woning aangesloten worden?

Algemeen

Als u in een eengezinswoning woont, worden er maximaal 6 zonnepanelen geplaatst. Dit vanwege de beperkte beschikbaarheid van zonnepanelen en personeel om ze te plaatsen. Wij willen zoveel mogelijk huurders laten profiteren van het voordeel van zonnepanelen. Bij meergezinswoningen (flat of appartementencomplex) ligt dit aantal tussen de 4 en 6.

De zonnepanelen worden op het dakvlak geplaatst waar het de meeste energie oplevert. Soms is het ook mogelijk/noodzakelijk om de panelen over 2 dakvlakken te verdelen. 

Moet ik iets doorgeven bij mijn energieleverancier of netbeheerder wanneer de zonnepanelen geplaatst zijn?

Algemeen

Nieuwe zonnepanelen De leverancier van de zonnepanelen zorgt na het plaatsen van de panelen voor de aanmelding bij energieleveren.nl Iedere energieleverancier kan hier informatie opvragen over de panelen van een bepaald adres. Het kan wel een week of twee duren voordat de informatie zichtbaar.

U moet zelf doorgeven aan uw energieleverancier (bv. Eneco of Essent) dat u zonnepanelen heeft. Wij weten niet met welke leverancier u een contract heeft. 

De data logger (Xemex kWh meter) Kastje wat lijkt op de slimme meter. Het kastje zit in de meterkast of naast de omvormer en registreert de opbrengst. De meter staat in verbinding met Solarminds. Dit bedrijf verzorgt het beheer van de installatie voor Veenvesters. Het aanmelden wordt verzorgd via de installateur. Daarna ontvangt u inloggegevens voor de portal van Solarminds. Hierin kunt u zelf zien wat het systeem opbrengt.

 Als het systeem niet (goed) werkt, registreert de Xemex meter dat en krijgt Solarminds een melding.

Bestaande zonnepanelen (u gaat verhuizen naar een woning waar al zonnepanelen op liggen) U moet zelf doorgeven aan uw energieleverancier (bv. Eneco of Essent) dat u zonnepanelen heeft. Wij weten niet met welke leverancier u een contract heeft.

De zonnepanelen zijn bij het plaatsen al aangemeld bij energieleveren.nl  en uw energieleverancier kan dus heel makkelijk de informatie van uw woning daar opvragen.

Wie doet het onderhoud van de zonnepanelen?

Algemeen

De zonnepanelen van Veenvesters op uw woning worden 1 keer per 6 jaar door ons schoongemaakt. Klachten en storingen kunt u melden bij ons onderhoudsbedrijf Solarminds via e-mail of telefonisch via 020 723 1950.

U krijgt de zekerheid van Veenvesters dat de zonnepaneleninstallatie technisch goed werkt en onderhouden wordt. Bij storingen zorgt Veenvesters voor een oplossing. U hoeft hier niets voor te betalen.

Valt de netto besparing op uw elektriciteitsrekening helemaal weg door het niet (goed) technisch werken van de zonnepanelen of zonnepaneleninstallatie? Dan storten wij de door u betaalde servicekosten terug tot het maximum bedrag waarbij u geen verlies maakt. U zult dus nooit meer voor elektriciteit betalen, dan toen u geen zonnepanelensysteem had.

Ik wil zonnepanelen op mijn balkon plaatsen. Mag dat?

Algemeen

Helaas is het niet toegestaan zonnepanelen op uw balkon te plaatsen. Neem contact met ons op als u belangstelling heeft voor zonnepanelen. Wij kunnen dan kijken of uw complex van zonnepanelen kan worden voorzien.

Ik lees veel over brand als gevolg van zonnepanelen. Hoe zit dit?

Algemeen

Deze berichten kennen wij helaas ook. Bij al die branden kwam het door slecht installatiewerk.
De eisen die wij stellen bij de installatie zijn zo hoog, dat dit bijna niet kan gebeuren. 

Wat is salderen?

Algemeen

Op zonnige dagen kan er door weinig gebruik een energieoverschot ontstaan. Dit overschot wordt automatisch teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnetwerk.

Dit energieoverschot gaat van uw verbruik af. Dit noemen we salderen en kunt u terugzien op de jaarafrekening.

Als de regels in de toekomst veranderen, kan uw verwachte besparing minder worden. 

Ik ga verhuizen, kan de aansluiting van de zonnepanelen overgezet worden naar mijn nieuwe woning?

Algemeen

Omzetten van zonnepanelen van de ene woning naar een andere woning doen we niet.

U kunt wel een nieuwe aanvraag voor zonnepanelen indienen voor uw nieuwe adres. Dit kan via het contactformulier.