Voorrang en urgentie

Als u in een noodsituatie zit en dringend een ander huis nodig hebt, kunt u woonurgentie aanvragen. U krijgt dan voorrang bij het zoeken naar een huurhuis. Belangrijk is wel dat u ingeschreven staat bij Huiswaarts. Woonurgentie vraagt u aan bij de gemeente waarin u woont. Aan een aanvraag zijn wel kosten verbonden. 

Er zijn verschillende soorten urgentie:

  • Medische urgentie
  • Sociale urgentie
  • Financiële urgentie
  • Relatiebeëindiging 

Een urgentie is zes maanden geldig. Voor medische urgentie en sociale urgentie hoeft u niet zelf te zoeken naar een woning. Voor de andere soorten urgentie zoekt u wel zelf. Aan de urgentie wordt een zoekprofiel toegevoegd. U kunt dus niet op alle woningtypen reageren. Dit wordt vermeld in de urgentietoekenning.

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over voorrang en urgentie. 

Veel gevraagd over Urgentie

Ik wil urgentie aanvragen, kan dat?

Algemeen

Wij geven geen urgentie. Als inwoner van Veenendaal kunt u hiervoor een aanvraag doen bij de gemeente. Klik hier

Wat is medische urgentie?

Algemeen

Heeft u medische aandoening en kunt u daardoor niet langer in uw woning blijven wonen? Dan kunt u in aanmerking komen voor urgentie. Bij twijfel kan de gemeente uw aanvraag door een externe deskundige laten beoordelen.

Ik heb medische urgentie van de gemeente. Wanneer zie ik dit op mijn account van Huiswaarts?

Algemeen

Als wij de brief van de gemeente ontvangen, staat dit binnen 2 werkdagen op Huiswaarts.

Wat is sociale urgentie?

Algemeen

In noodsituaties verlenen wij woningzoekenden soms voorrang bij het toewijzen van een huurwoning. Dit noemen we woningtoewijzing op basis van sociale urgentie. Sociale urgentie is urgentie vanwege bijvoorbeeld een situatie van huiselijk geweld of gedwongen verkoop van een koopwoning. Hier zitten wel wat voorwaarden aan. Kijk op de website van gemeente Veenendaal voor meer informatie.

Hoe krijg ik financiële urgentie?

Algemeen

Kunt u uw huidige woning niet meer betalen? En heeft u de zorg voor minderjarige kinderen? Dan kunt u in aanmerking komen voor financiële urgentie. Voorwaarde is wel dat de problemen niet uw eigen schuld zijn. U kunt financiële urgentie bij de gemeente aanvragen.

Hoe krijg ik urgentie bij relatiebeëindiging?

Algemeen

Als uw relatie stukloopt en u heeft de zorg voor één of meer kinderen dan kunt u urgentie krijgen. Hierbij gelden wel wat aanvullende voorwaarden:

  • De aanvraag moet ingediend zijn binnen twee maanden na de gerechtelijke uitspraak of het verbreken van de relatie.
  • De relatie heeft minimaal twee jaar geduurd en u stond samen ingeschreven op hetzelfde adres in de basisregistratie van de gemeente.
  • U heeft niet vrijwillig de woning verlaten.
  • U heeft geen recht op de woning waar u samenwoonden. 

Let op: maar één persoon krijgt urgentie.

Kan ik voorrang krijgen voor een woning op basis van kernbinding?

Algemeen

Nee, wij maken geen gebruik van kernbinding. (Hiermee zouden bewoners uit dezelfde kern voorrang krijgen op andere woningzoekenden).