Een huis vinden

Sociale huurwoningen zijn goedkopere huurwoningen. De maximale kale huur (zonder servicekosten en kosten voor gas, water en licht) is in 2022 € 763,47. Hieronder leest u hoe het werkt als u een woning zoekt. 

Het begint met een inschrijving op Huiswaarts.nu
Op Huiswaarts.nu vindt u de vrijkomende woningen uit Veenendaal, Rhenen, Ede, Wageningen, Scherpenzeel en Barneveld. U kunt reageren op alle woningen waar u voor in aanmerking komt. Voorwaarde is wel dat uw gegevens juist en actueel zijn.

Voor elke volwassene in uw huishouden moet u de actuele inkomensgegevens doorgeven. Hiervoor vraagt u de inkomensverklaring(en) van vorig jaar aan bij de belastingdienst. Het inkomen wat daarin staat, vult u in bij uw registratie.

Houdt u er rekening mee dat het opvragen van de verschillende documenten een aantal dagen kan duren. Op deze pagina vindt u wat u nodig heeft als u een woning gaat huren. Er staat ook bij vermeld hoe lang de documenten geldig zijn.

Is uw inkomen heel anders dan vorig jaar?
Dan bepaalt u uw inkomen aan de hand van recente loonstroken en/of uitkeringsspecificaties van de laatste drie maanden.

Bent u zzp’er of ondernemer?
Dan gebruikt u voor uw inkomen deze modelprognose ingevuld door uw boekhouder over het huidige boekjaar. U mag alleen uw inkomen uit gebruiken als u minimaal 6 maanden ingeschreven staat bij de KVK.

Vervolgens kunt u reageren op vrijkomende woningen.

Voorwaarden
Heeft u een inkomen onder de grens voor huurtoeslag? Houdt dan rekening met de regels voor het toewijzen van sociale huurwoningen. Uw inkomen moet passend zijn bij de huur van een woning. Kijk voor meer informatie in dit overzicht.

Voordat Veenvesters een huurwoning toewijst, onderzoeken we altijd of u de huur ook echt kunt betalen. Soms voeren we hiervoor een kredietcheck uit. Zijn de woonlasten, in verhouding tot uw inkomen en eventuele schulden te hoog. Dan sluiten we geen huurcontract af om financiële problemen in de toekomst te voorkomen. U kunt ook zelf checken of de huur van een woning voldoende ruimte geeft voor alle andere uitgaven die u maandelijks heeft. Het Nibud heeft hier een handige tool voor: Nibud Huurwijzer.

Let op: u krijgt geen sociale huurwoning als u de afgelopen 12 maanden een huurachterstand heeft gehad.

Urgentie
Soms geeft de gemeente voorrang bij het toewijzen van een huurwoning. Heeft u, vanwege een noodsituatie, op korte termijn woonruimte nodig? Dan moet u dat via de gemeente aanvragen. Doe dat hier.