Campagne ‘Wij…doorbreken de cirkel van geweld’ van start

In de periode van 17 mei tot 7 juni is in Veenendaal de campagne ‘Wij…doorbreken de cirkel van geweld’ te zien. Doel van deze campagne is om huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken en om in actie te komen, om de cirkel van geweld te doorbreken. Tijdens deze periode zijn er verschillende activiteiten waaraan inwoners kunnen deelnemen. De campagne is een initiatief van de gemeenteraad.

Buitententoonstelling ‘Wij…doorbreken de cirkel van geweld’
In het centrum van Veenendaal, tussen de Van Kreelpoort en de Cultuurfabriek, is de buitententoonstelling ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ te zien. De tentoonstelling bestaat uit indringende portretten en relevante verhalen van personen die de cirkel van geweld hebben doorbroken. Op de volgende momenten zijn ervaringsdeskundigen en professionals aanwezig om in gesprek te gaan met bezoekers:

  • Woensdag 18 mei van 13:00 – 14:00
  • Vrijdag 20 mei van 19:00 – 20:00
  • Dinsdag 24 mei van 10:00 – 11:00
  • Zaterdag 28 mei van 12:00 – 13:00
  • Woensdag 1 juni van 14:00 – 15:00
  • Zaterdag 4 juni van 14:00 – 15:00

De buitententoonstelling wordt op dinsdag 17 mei 2022 om 15:00 uur geopend door wethouder Martijn Beek. De buitentoonstelling stond de afgelopen weken in Renswoude en is ook te bezichtigen in Rhenen van 28 juni tot 19 juli 2022.

Film ‘Take my eyes’ met nagesprek - gratis
Op woensdag 18 mei om 19:30 uur wordt in het Spectrum de Spaanse film ‘Take my eyes’ vertoond. De film gaat over een echtpaar met een zoon waar de man steeds huiselijk geweld pleegt. De film geeft een goed beeld hoe het van kwaad tot erger gaat. Na afloop is er een nagesprek met een slachtoffer en een pleger van huiselijk geweld. De film is gratis. Aanmelden kan via aanmeldenveilig-thuisnl.

Lezing door Anita Wix - ervaringsprofessional
Op vrijdag 27 mei 19:30 uur is er in Panorama een lezing door Anita Wix. Anita is ervaringsdeskundige en geeft workshops, lezingen en coacht slachtoffers tijdens en na geweldsituatie. Tijdens deze lezing leert zij de aanwezigen met andere ogen te kijken en alarmbellen en signalen te herkennen. Zodat men het slachtoffer daarna een helpende hand kan bieden.

Gedicht van stadsdichter Samira Serghini
Stadsdichter Samira Serghini heeft een gedicht gemaakt over het thema huiselijk geweld en kindermishandeling. Het gedicht wordt tijdens de opening voorgedragen. Het is de bedoeling dat het gedicht een plek krijgt in de openbare ruimte. Waar is nu nog niet bekend.

Huiselijk geweld en kindermishandeling in Nederland
Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Helaas blijft deze problematiek vaak (lang) onzichtbaar. Dat komt doordat het geweld zich voornamelijk achter de voordeur afspeelt en slachtoffers vaak niet zelf naar buiten treden. Juist daarom is het belangrijk dat mensen (signalen van) huiselijk geweld en kindermishandeling herkennen en hier vervolgens ook melding van maken.

Mensen uit de omgeving van slachtoffers pikken vaak wel signalen op, maar doen er niets mee. Omdat ze niet weten waar ze terecht kunnen met hun vermoedens, omdat ze niet betrokken willen worden of om andere redenen. We willen hen stimuleren om in ieder geval iets te doen om de cirkel van geweld te doorbreken. Niets doen is geen optie!

Hulp nodig? Bel Veilig Thuis 0800 - 2000
Zoekt u hulp of heeft u vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling? Slachtoffers, plegers, omstanders en professionals kunnen contact opnemen met Veilig Thuis via het gratis telefoonnummer 0800 – 2000 voor advies of een melding. Het is ook mogelijk om anoniem te chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Kijk voor meer informatie op www.veiligthuis.nl.