Duivenwal: 267 seniorenappartementen toekomstbestendig, duurzaam en gezond

Na een bouwtijd van nog geen anderhalf jaar zijn ze klaar. Bouwcombinatie Van Wijnen-Trebbe renoveerde in opdracht van Veenvesters 267 seniorenappartementen aan de Duivenwal in Veenendaal. Het resultaat: twee appartementencomplexen waar de bewoners fijn, veilig en comfortabel kunnen wonen.

In september 2021 startte de grootschalige renovatie van de seniorenappartementen. Veenvesters investeerde 21 miljoen euro, onder andere in meer wooncomfort, minder energielasten en een gezonder binnenklimaat voor de huurders.

Lees verder onder de foto

Toekomstbestendig en comfortabel
De vernieuwing, het vergroten van de sanitaire ruimtes, vervanging van keukens ouder dan tien jaar en het verbeteren van de brandveiligheid dragen bij aan het wooncomfort en de veiligheid. Om tot een lager energieverbruik en daarmee een betere betaalbaarheid voor de bewoners te komen, is onder meer isolatieglas geplaatst en zijn de buitenmuren beter geïsoleerd. De woningen gingen van energielabel E naar B en kunnen zeker weer veertig jaar mee.

“Heel belangrijk”, vindt Trees van Haarst, directeur-bestuurder van Veenvesters. “Juist met de sterk gestegen energieprijzen willen wij er zo veel mogelijk aan doen de woonlasten voor onze huurders te beperken. Deze verduurzaming draagt daar zeker aan bij.”

Aandacht voor de bewoners
De bewoners van de appartementen aan de Duivenwal hebben een gemiddelde leeftijd van tachtig jaar. Bouwcombinatie Van Wijnen-Trebbe voerde de werkzaamheden met veel aandacht voor de bewoners uit. Twee bewonersbegeleiders ondersteunden de bewoners voor, tijdens en na de renovatie. “Die intensieve bewonersbegeleiding van de bouwcombinatie was heel waardevol”, vindt Trees van Haarst. “En dat blijkt ook uit de cijfers, want de renovatie werd gewaardeerd met een gemiddelde bewonerstevredenheid van 8,5.”

Lees verder onder de foto

Goede samenwerking
Ook Wouter Huuskes, directeur bij Trebbe, is blij met het behaalde resultaat. “De samenwerking was erg goed, zowel met Veenvesters als binnen de bouwcombinatie. Dit heeft ertoe geleid dat 267 huishoudens weer comfortabel en energiezuinig kunnen wonen. Ik ben ervan overtuigd dat die goede onderlinge samenwerking ook heeft bijgedragen aan de hoge bewonerstevredenheid en dat maakt me trots.”

Verplaatsen in bewoners
Marleen Mokkink, directeur Van Wijnen Eibergen, beaamt dit. “Een goede match tussen alle betrokkenen bevordert het bouwproces. Dit heeft in het begin wel wat finetuning gekost. Werken in een bewoonde situatie vraagt toch iets extra’s. Het Van Wijnen-Trebbe team heeft zich echt verplaatst in de bewoners. Dat betekent goed luisteren en met de ontvangen feedback je bouwprocessen verder optimaliseren. Uiteindelijk heb je met elkaar één doel en dat is de bewoners zo vlekkeloos en snel mogelijk te laten terugkeren naar hun vertrouwde thuis.”