Veilig wonen doen we samen

Van maandag 9 oktober tot en met zondag 15 oktober is het in Veenendaal de Week van de Veiligheid. De gemeente organiseert onder meer vier Veiligheidsmiddagen. En Veenvesters vraagt extra aandacht voor veiligheid in huis én in de woonomgeving. Drie onderwerpen komen hieronder aan de orde: brandveiligheid, drugscriminaliteit en veiligheid aan de deur.

Brand? Bescherm uw huis en bezittingen 
Brand in huis kan veel verdriet en grote schade veroorzaken. Het is daarom belangrijk om uw woning en spullen te beschermen. En te zorgen voor een goede brand- en inboedelverzekering. Dit kan al voor een klein bedrag per maand. Het komt steeds vaker voor dat huurders zo’n verzekering niet afsluiten. En als u niet verzekerd bent, kan de financiële schade na een brand enorm zijn. 

Vier veilige tips!

  1. Kijk uw verzekeringspapieren na en controleer of u een brand- en inboedelverzekering heeft. Zo niet: sluit er een af!
  2. Hang een extra rookmelder op in ruimten waar brand kan ontstaan. Bijvoorbeeld waar uw wasmachine of wasdroger staat.
  3. Laad elektrische fietsen of scootmobielen op als u thuis bent.
  4. Houd vluchtwegen altijd vrij.Drugscriminaliteit in de buurt 
Bij drugscriminaliteit raken de onder- en bovenwereld steeds vaker met elkaar verweven. Dit heet ‘ondermijning’. Ook in huurwoningen komen wij helaas regelmatig drugskwekerijen tegen. Dit is strafbaar natuurlijk. Maar het brengt ook de veiligheid van mensen in de buurt in gevaar. Denkt u dat er drugscriminaliteit plaatsvindt in uw gebouw of omgeving? Meld het aan Veenvesters of de politie.

Bekijk een échte hennepkwekerij!
Kom naar de Veiligheidsmiddag op vrijdag 13 oktober van 13.00 - 17.00 uur op het PWA-Park. In een container is daar een levensechte hennepkwekerij nagebouwd. Als bezoeker kunt u ervaren hoe zo’n hennepkwekerij eruit kan zien én wat de gevaren ervan zijn.Onverwacht bezoek aan de deur: wees voorzichtig! 
Bij iedereen komen wel eens onbekenden aan de deur. De meeste mensen hebben goede bedoelingen, maar het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn. Soms doen bezoekers zich bijvoorbeeld voor als iemand anders om zo bij u binnen te kunnen komen.

Vier veilige tips!

  1. Weet u niet wie er voor de deur staat? Kijk dan eerst door een kijkgaatje of gebruik een deurintercom.
  2. Zegt iemand van een bedrijf te zijn? Vraag dan om een pasje of bewijs. Echte werknemers laten dat graag zien. Kijk goed naar het gedrag van de persoon. Als iets niet klopt, wees dan voorzichtig.
  3. Praat met onbekende mensen terwijl de deur dicht is. Of hou de deur met een deurketting op een kier. Zo zorgt u ervoor dat ze niet zomaar binnenkomen.
  4. Voelt u zich niet veilig of doet de persoon verdacht? Bel de politie. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn.Kom naar de Veiligheidsmiddagen
Deze week organiseert de gemeente Veenendaal in samenwerking met de hulpdiensten verschillende activiteiten in Veenendaal. Bekijk hier waar en wanneer die plaatsvinden.