Hoogste punt nieuwbouw 32 appartementen Veenendaal-oost bereikt

Na een bouwtijd van krap een half jaar bereikten Veenvesters en Trebbe het hoogste punt in de bouw van een nieuw appartementencomplex in Veenendaal-oost. Om deze bijzondere en van oudsher belangrijke mijlpaal niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, werd het laatste topgevelelement onder toeziend oog van alle bouwplaatsmedewerkers op de plek gehesen.

Het is een bijzondere ontwikkeling op Eiland K, in Veenderij in Veenendaal-oost. Het nieuwe appartementencomplex biedt straks plaats aan 32 duurzame en betaalbare sociale huurappartementen. Deze komen in een prachtige, groene en waterrijke wijk met een ‘landelijk’ dorps karakter. Met drie kamers en een gemiddeld vloeroppervlak van 70 m² worden ze geschikt voor een brede doelgroep. Trees van Haarst, directeur-bestuurder van Veenvesters is blij met het ontwerp en vooral ook met de duurzaamheid van het gebouw. "De sterk gestegen energieprijzen maken duurzaam bouwen nog belangrijker dan het al was. Op dit gebouw leggen we meer pv-panelen dan wettelijk is voorgeschreven. Daarmee dragen we nadrukkelijk bij aan betaalbare woonlasten voor onze huurders.”

Eiland K, een plek voor iedereen
De bouw startte begin juni 2022, een klein half jaar later is het hoogste punt bereikt. Johan Bombach, directeur bij Trebbe: “Het hoogste punt is een mijlpaal die van oudsher gevierd wordt op de bouwplaats. Geheel in die traditie staan we ook hier gezamenlijk stil bij al het werk dat al is verzet en bedanken wij de bouwplaatsmedewerkers voor hun inzet. Ook blikken we samen vooruit naar de volgende mijlpaal; de oplevering. We realiseren hier, vanuit een goede samenwerking, een duurzaam gebouw waar de bewoners straks fijn kunnen wonen." Trebbe verwacht rond de zomer van 2023 het gebouw op te leveren aan Veenvesters.

Duurzaam en onderhoudsarm
De woningen voldoen aan BENG en TOjuli. Dat betekent dat ze bijna energieneutraal zijn (BENG), onder meer door uitmuntende isolatie en pv-panelen en zijn beschermd tegen oververhitting in de warmste zomermaand (TOjuli). Voor de bewoners betekent dit straks een hoog wooncomfort en een lagere energielast. Voor koeling en verwarming is het gebouw aangesloten op de stadsverwarming en -koeling van DEVO. En voor gezonde binnenlucht in alle appartementen wordt gezorgd met CO2-gestuurde ventilatie. Dankzij onder meer kunststof gevelkozijnen, keramische gevelbekleding en aluminium muurafdekkers is het gebouw bovendien onderhoudsarm.

Architectuur verwijst naar verleden
Het complex bestaat uit twee grote pakhuisachtige delen in vier lagen en daarnaast vleugels in drie lagen. De appartementen op de koppen van het gebouw kijken uit op de zijstraten, waardoor het complex een ‘alzijdige’ uitstraling heeft. Dit versterkt het gevoel van veiligheid. Die veiligheid wordt bovendien geborgd door het Politiekeurmerk Veilig Wonen waaraan het hele gebouw voldoet. De architectuur is een knipoog naar het rijke industriële verleden van Veenendaal. Dit is onder meer terug te zien in het grotere volume van het gebouw, de keuze voor materialen zoals rode baksteen, keramische gevelbekleding en bijzondere details in de gevel.