Veenvesters Energiebrigade helpt huurders energie besparen

Binnen een paar maanden meer dan 1.200 woningen flink energiezuiniger maken. Die uitdaging legde Veenvesters kort geleden voor aan drie aannemingsbedrijven. Sinds begin oktober vormen zij samen de Veenvesters Energiebrigade. Halverwege de operatie zijn de aannemers, Veenvesters en vooral ook de huurders bijzonder enthousiast.

Het is nogal een uitdaging: maak voor twee tot drie maanden een aantal vaklieden volledig vrij om onze huurders te helpen energie te besparen. De vier bedrijven — Weijman, de Variabele, Talen en Bert van Kruistum — schrokken er niet voor terug en zegden direct hun medewerking toe. De Veenvesters Energiebrigade is (en gaat nog) aan de slag in het Schrijverspark, ’t Hoorntje, het PWA-park, het Rembrandtpark en het Franse Gat.

Lees verder onder de foto

Minder tocht en geluid
“Het loopt echt super”, vertelt Robin Kemkes, bedrijfsleider bij Weijman Vastgoedonderhoud. Zijn vakmannen zijn al weken druk op het PWA-park. “Heel druk”, bevestigt Robin. “Tot nu toe doen werkelijk alle huurders mee. Half november hadden we al zo’n 130 huishoudens blij gemaakt.” En blij zijn de huurders echt, want de Energiebrigade helpt ze energie te besparen én zorgt voor meer comfort in huis. Robin: “Wat we het meest terugkrijgen van bewoners is dat ze veel minder tocht maar ook minder geluid van buiten ervaren.”

Huurders niet in de kou
Namens Veenvesters is projectleider Jeroen Koetsier verantwoordelijk voor de Energiebrigade. “Net als alle andere woningcorporaties werken we heel hard aan het verduurzamen van onze woningen. Maar we kunnen niet alles tegelijk aanpakken. Met de enorm sterk stijgende energiekosten, vonden we dat we iets extra’s moesten doen voor huurders in woningen die voorlopig nog niet worden verduurzaamd. Zo is het idee voor de Energiebrigade ontstaan. We laten onze huurders niet in de kou staan.”

Minder energieverbruik
“We maken de woningen zoveel mogelijk tochtdicht”, legt Jeroen uit. “Waar nodig plaatsen we nieuwe tochtstrips en dichten we naden en kieren. Zo houden huurders de kou buiten en de warmte binnen.” Daarnaast helpt Energiebrigade ook om het energieverbruik terug te dringen. “We ontluchten de verwarming, vullen de cv-ketel bij en brengen radiatorfolie aan”, vertelt Jeroen. “Daardoor kunnen huurders minder energie verbruiken en toch hun huis lekker warm houden.”

Veel waardering
Ook Nol Rijken, relatiemanager bij De Variabele is enthousiast. “Onze vakmannen zijn tot nu toe bezig in het Schrijverspark. Ook daar loopt het naar tevredenheid, heel veel bewoners doen mee. Half november stond de teller op 150 huishoudens. De vakmannen zijn heel positief over het contact met de bewoners, ze krijgen veel waardering.” Soms melden huurders ook andere problemen, vertelt Nol. “Die geven wij direct door aan Veenvesters en als het even kan, worden ook die snel opgepakt.”

De vaart erin
Veenvesters hoopt dat de Energiebrigade de enorme klus in begin van het nieuwe jaar weet af te ronden. “We zijn goed op weg en we houden de vaart erin”, zegt Jeroen Koetsier. “We doen wat we kunnen.” Aan de samenwerking tussen Veenvesters en de aannemers zal het niet liggen. “Veenvesters mag er trots op zijn dat ze dit zo snel voor de bewoners hebben geregeld”, vindt Robin Kemkes. “En zonder de inzet van onze aannemers hadden we dit nooit kunnen doen”, besluit Jeroen Koetsier.