Nieuwe bestemming voor zonnepanelen Veenvesters

Het weeshuis voor zonnepanelen noemen ze zich. Stichting Zonnext is een online platform dat vraag en aanbod van gebruikte zonnepanelen met elkaar verbindt. En zo kan het gebeuren dat zonnepanelen die lange tijd energie opleverden voor huurders van Veenvesters aan De Grote Pekken, verscheept worden naar het Afrikaanse Mali.

Twee flatgebouwen van Veenvesters aan De Grote Pekken kregen een nieuw dak. Niet alleen beter geïsoleerd, maar ook voorzien van nieuwe zonnepanelen. Maar wat doe je dan met de oude panelen? Vaak worden die nog vermalen tot betonmateriaal. En dat is zonde, want heel vaak functioneren die oudere zonnepanelen nog prima. Zonnext zoekt daarom voor de tweedehands panelen een nieuwe bestemming. En dat is ook met de panelen van De Grote Pekken goed gelukt.

Koelen van scholen en ziekenhuizen
Zo’n 780 zonnepanelen kwamen van er van de daken. Een aantal daarvan was echt stuk. Bijvoorbeeld doordat het glas gebroken was. Maar zo’n 700 panelen bleken het nog prima te doen. Daarvan heeft Zonnext er 400 verkocht. En met het geld dat daarmee binnenkwam, zorgt de stichting ervoor dat de overige 300 panelen naar Mali worden gebracht. Daar gaan zij de stroom leveren voor het koelen van scholen en ziekenhuizen.

Duurzaamheid hoog in het vaandel
De daken op de flats aan De Grote Pekken worden in opdracht van Veenvesters vervangen door Oranjedak. En voor het plaatsen van Zonnepanelen werkt Veenvesters samen met Tenten Solar. Beide bedrijven hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Oranjedak is onder meer partner van Trees for all, een CBF-erkend goed doel. Trees for all plant bossen in Nederland en het buitenland voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezondere leefomstandigheden. Tenten Solar is partner van Zonnext dat dus zorgt voor een goed hergebruik van zonnepanelen.