Subsidie voor blokverwarming

Vanaf april 2023 is de subsidie voor blokverwarming definitief. Voor alle woningen in gebouwen met blokverwarming kunnen wij nu dus subsidie aanvragen.

Hoeveel is de subsidie?
Voor het eerste halfjaar ontvangen wij € 786,45 per woning. Voor het tweede halfjaar is het € 276,76  per woning. Dit bedrag kan nog hoger worden. Dit wordt later dit jaar door de overheid bepaald.

Voorschotten niet verhoogt begin januari
De kosten voor gas zijn in 2023 een stuk hoger dan in 2022. Normaal gesproken verhogen we de voorschotten vanaf 1 januari. Maar omdat de subsidieregeling voor blokverwarming werd aangekondigd, hebben we dit niet gedaan. Dankzij deze subsidie blijven de kosten voor veel huurders namelijk gelijk.

Vanaf 1 augustus 2023 berekenen wij nieuwe voorschotten als dat nodig is. Wordt uw voorschot wel hoger? Dan komt dit doordat de subsidie in uw complex niet voldoende is om het voorschot gelijk te houden. Het kan ook zijn dat u over 2022 al moest bijbetalen en uw voorschot dus sowieso al te laag was.

Het kan ook zijn dat uw voorschot lager wordt. Veel huurders zijn bewuster gaan stoken. Wij zien een gemiddelde daling van ongeveer 20% in de verbruikcijfers! In dat geval verlagen wij uw voorschot.

Hoe wordt de subsidie verrekend met de huurders?
Bij de afrekening van 2023 wordt de totale subsidie van een appartementencomplex van de totale kosten voor dat appartementencomplex af gehaald. Het bedrag dat overblijft wordt verdeeld over de huurders, net als andere jaren. U ontvangt de afrekening over 2023 in het voorjaar van 2024.

De subsidie mag alleen op deze manier verrekend worden. Dat heeft de overheid bepaald. We mogen de subsidie dus niet maandelijks op uw bankrekening storten.

Meer weten? Lees meer op Rijksoverheid

Let op!

Mensen zonder blokverwarming in 2023 krijgen geen subsidie. Zij krijgen met het energieplafond en korting op de tarieven tot een bepaald verbruik. Dit geldt ook voor appartementencomplexen met een houtpelletkachel. Hier geldt een maximaal tarief per gigajoule welke wordt opgelegd door de ACM.