Verkenning mogelijkheden nieuw warmtenet
Een groot aantal sociale huurwoningen versneld van het gas af. Woningstichting Veenvesters en Warmtebedrijf Veenendaal onderzoeken of dat mogelijk is. Veenvesters kan daarmee voldoen aan de grote verduurzamingsopgave waarvoor de woningcorporaties in Nederland staan én huurders helpen hun woonlasten laag te houden.
Warmtebedrijf Veenendaal en Veenvesters werken al langer samen. Een aantal huurders van Veenvesters krijgt al warmte via kleine decentrale duurzame warmte-installaties. Het warmtebedrijf benaderde Veenvesters kort geleden met het initiatief samen te verkennen of het mogelijk is meer woningen van Veenvesters — ongeveer tussen Engelenburg, Zuiderkruis en Kleine Beer — aan te sluiten op een nieuw warmtenet dat Warmtebedrijf Veenendaal in Veenendaal wil gaan ontwikkelen.
Nationale Prestatieafspraken
Het initiatief biedt kansen richting de Nationale Prestatieafspraken die de rijksoverheid, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Woonbond en corporatiekoepel Aedes vorig jaar tekenden. Daarin staat onder meer dat woningcorporaties in 2030 zo’n 20% van hun woningen aardgasvrij gemaakt moeten hebben. Het aansluiten van een flink aantal appartementencomplexen op een nieuw warmtenet kan Veenvesters helpen op tijd aan die afspraak te voldoen.
Woonlasten beperken
Afgelopen week maakte het kabinet bekend meer huishoudens op warmtenetten te willen aansluiten, zodat bestaande gebouwen van het aardgas af kunnen. Het initiatief van Warmtebedrijf Veenendaal en Veenvesters komt dus op een goed moment en biedt kansen om de woonlasten van huurders van Veenvesters te beperken. Onderdeel van het onderzoek is ook of Warmtebedrijf Veenendaal de bestaande decentrale warmte-installaties kan overnemen waarvan Veenvesters nu nog eigenaar is. Dat biedt beide partijen de gelegenheid zich te concentreren op hun kerntaak.
Alternatief voor aardgas
Trees van Haarst, directeur-bestuurder van Veenvesters, benadrukt dat het om een verkenning gaat: “Wij zien goede kansen en daarom willen wij de haalbaarheid ervan onderzoeken. Het gebied waar ons onderzoek zich op richt, wordt in de Transitie Visie Warmte van de gemeente Veenendaal als kansrijk benoemd voor een warmtenet, als alternatief voor aardgas.” De gemeente wil komende zomer in dit gebied starten met de ontwikkeling van een Buurtuitvoeringsplan voor een aardgasvrije wijk. “Daarom zijn wij actief met de gemeente in gesprek gegaan”, zegt Van Haarst. “We willen graag samen optrekken en ons initiatief laten passen binnen die ontwikkeling.”